Spanje als eerste de finale in

27 juli 2023

Donderdag 27 juli om 17.30 uur begonnen Nederland en Spanje aan de eerste halve finale op het EK WU19.

In het Leburtonstadion in Tubeke nam Spanje de wedstrijd meteen in handen. Door hun dominante manier van spelen, werd Nederland gedwongen achter de bal aan te hollen. Hoewel de Spaanse dames steeds loerden op de omschakeling, bleven echte kansen in de openingsfase achterwege. Door stelselmatig de druk op de Nederlandse verdediging op te voeren, werden de eerste kansjes toch bij elkaar gespeeld. Een eerste doelpunt leek niet lang meer uit te kunnen blijven. In minuut twaalf was het dan ook prijs. Via een voorzet op de rechterflank viel de bal het hoofd van Fiamma. Haar kopbal werd in eerste instantie nog gered door Liefting, maar de superalerte Bartel werkte de 0-1 in de herneming tegen de touwen.

Nederland bleef niet bij de pakken zitten en ging meteen op zoek naar een tegenoffensief. Vooral via de lange bal van achteruit werd het aanvallende compartiment gezocht, maar niet gevonden. Bij Spanje vonden ze elkaar vlotjes, en op het halfuur werd de score bijna verdubbeld: Corrales knalde hard naar doel, maar Liefting hield haar ploeg in de wedstrijd. Enkele seconden voor het rustsignaal kwam Nederland nog dicht bij de gelijkmaker. Noordman haalde verschroeiend uit richting de bovenhoek, maar Txell zat er kon er met haar vingertoppen nog net bij. Het was meteen ook de laatste actie uit de eerste periode. Ruststand 0-1.

Ook in de tweede helft bleef Spanje komen en moest Liefting enkele reddingen uit haar handschoenen te toveren. In het slot van de wedstrijd kreeg Nederland nog een strafschop na verkeerd inkomen van Lloris. Van Gool, de Nederlandse aanvoerster, mistte. Spanje gaat als eerste de finale in, en kan nu vanuit de zetel kijken wie de andere finalist wordt: Frankrijk of Duitsland.

Officiële Sponsors