2022/23 Women’s Under-19 EURO round 1 verslag

23 maart 2023

De twee competities beslisten over promotie en degradatie in de aanloop naar ronde 2, waar de 7 finalisten aan het tornooi bepaald zullen worden.

Getty Images

Het UEFA Europees kampioenschap voor vrouwen onder 19 jaar bereikt een spannende fase met de afsluiting van ronde 1, die plaatsvond in november 2022. De promotie en degradatie van teams tussen League A en B zijn beslist, wat de basis legt voor de volgende ronde in het voorjaar.

Na een intense competitieronde zijn zeven teams gepromoveerd van League B naar League A. Belarus, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, IJsland en Roemenië wonnen in hun respectievelijke groepen en zullen in de volgende ronde uitkomen in League A.

Ondertussen zijn de als vierde geplaatste teams uit League A-groepen gedegradeerd naar League B voor de volgende ronde. Het gaat om Israël, Malta, Noord-Ierland, Schotland, Slowakije, Turkije en Wales.

League A bestond uit 28 teams, inclusief de acht teams die na ronde 2 van 2021/22 uit League B zijn gepromoveerd. De teams streden in zeven groepen, op minitoernooien om de ranglijst te bepalen. Uit deze toernooien degradeerden de ploegen die als vierde eindigden naar League B voor ronde 2 van 2022/23. België, een van de teams uit League A, hoeft zich echter geen zorgen te maken over promotie of degradatie, want als gastheer is hun plaats op het toernooi gegarandeerd.

Daarentegen streden de ploegen in League B in zeven groepen om promotie naar League A. Deze competitie omvatte de ploegen die in ronde 2 van 2021/22 uit League A waren gedegradeerd, en het eerste Gibraltarese team dat deelnam aan een UEFA-voetbalcompetitie voor vrouwen. De beste ploegen van de zeven groepen promoveerden naar League A.

De zeven teams die van 18 tot en met 30 juli 2023 aan het toernooi deelnemen, worden bepaald door ronde 2 League A. De loting voor ronde 2 vond plaats op 7 december 2022 en de wedstrijden zijn gepland in het voorjaar van 2023.

Over het geheel genomen is het UEFA Europees kampioenschap voor vrouwen onder 19 jaar in 2022/23 tot nu toe een spannend toernooi geweest, waarbij ronde 1 enkele onverwachte resultaten opleverde. Naarmate de tweede ronde vordert, staat er voor de deelnemende teams nog meer op het spel. Fans kunnen zich de komende maanden verheugen op spannende wedstrijden als de teams strijden om een plaats in de finale.

Officiële Sponsors